Eigenschappen van beton
Een belangrijke eigenschap van beton is dat het een zogenoemde hoge druksterkte heeft. Met andere woorden: het heeft een enorme draagkracht. Daarentegen heeft het maar een treksterkte van maar ongeveer één tiende van de druksterkte. Vandaar dat beton vaak gewapend wordt met stalen betonmatten: het zogenoemde gewapend beton. Daarnaast wordt beton vloeibaar gestort waardoor het erg makkelijk verwerkbaar is.
Nog een groot voordeel van beton is dat het flexibel toe te passen is. Het kan het in diverse vormen worden gegoten. Standaard beton weegt ongeveer 2.400 kg per m³, speciale betonsoorten hebben een afwijkend gewicht. Beton heeft een beperkte verwerkingstijd, de verwerkingstijd varieert tussen de 1 en 2 maximaal 2 uur. Iedere toepassing vraagt specifieke eigenschappen van beton.
De belangrijkste eigenschappen en/of kenmerken van beton zijn:
- Sterkteklasse
- Eigenschap afgestemd op de mate van vochtigheid van de omgeving
- Consistentieklasse
- Maat van het grind
1) Sterkteklasse van beton
Een sterkteklasse wordt aangegeven met de volgende code: Ca/b. De C staat voor Concrete (beton), de a voor karakteristieke cilinderdruksterkte en de b voor karakteristieke kubusdruksterkte. In 95% van de gevallen wordt er gekozen voor C20/25. Afwijkende klassen worden doorgaans alleen voor afwijkende toepassingen gebruikt en expliciet aangegeven door een constructeur. Mocht je toch twijfelen over de te kiezen sterkteklasse, mail ons gerust een specifieke (aan)vraag.
2) Eigenschap beton afgestemd op de mate van vochtigheid van de omgeving
Een situeringsklasse wordt aangegeven met de volgende code: Xa/b. De X staat voor omgevingsvariabele, de a voor het type (mogelijke) aantasting door de omgeving en b voor situering. De meest voorkomende type aantasting is carbonisatie, beter bekend als betonrot. Andere aantastingen kunnen zijn: chloriden en zouten (bijvoorbeeld zeewater). De mate van vochtigheid van de omgeving kan worden onderverdeeld naar 4 situaties:
- Droog
- Nat
- Vochtig
- Wisselend nat en droog
Zoals aangegeven komt carbonatie het meeste voor. Beton voor de buitenzijde van een gebouw in een vochtige omgeving heeft bijvoorbeeld de volgende code: XC3. Mocht je toch twijfelen over de te kiezen situeringsklasse, mail ons gerust een specifieke (aan)vraag.
3) Consistentieklasse van beton
Een consistentieklasse is een aanduiding voor de mate van vloeibaarheid van het beton (de consistentieklasse is nog verder onder te verdelen in een verdichtingsmaat van beton, een zetmaat van beton en de schudmaat van beton). De volgende aanduidingen worden gebruikt: droog, aardvochtig, halfplastisch, plastisch, zeer plastisch, vloeibaar en zeer vloeibaar. De mate van vloeibaarheid heeft weer invloed op de verdichtsmaat, zetmaat en schudmaat maar het voert te ver om hier dieper op in te gaan. De consistentieklasse van bijvoorbeeld beton met een gemiddelde zetmaat en met de aanduiding plastisch wordt aangegeven met de volgende code: S3.
4) Maat van het grind voor beton
Er zijn drie korrelgroepen te onderscheiden:
- 2 – 8 millimeter
- 4 – 16 millimeter
- 4 – 32 millimeter
Het spreekt voor zich dat een grotere korrelgroep een grovere betonlaag oplevert.
Nb. Bij het gebruik van een mixerpomp of aanhangerpomp wordt grind met de maat 4-32 mm altijd vervangen door grind met maat 4-16 mm omwille van de juiste doorstroming van het beton door de leiding/slang.
Bereken direct je prijs!