Wanneer kun je beton ontkisten?

wanneer beton ontkisten

Wanneer je beton kunt ontkisten, hangt af van de eisen van de constructie, maar ook van hoe snel het beton is uitgehard. Meestal bepaalt de constructeur bij welke betonsterkte de bekisting mag worden verwijderd. Lees verder om achter de juiste timing van ontkisten te komen en met welke methodes je dit kan meten.

Wat is beton ontkisten?

Ontkisten is een term uit de bouwsector en verwijst naar het verwijderen van een bekisting. Een bekisting is een mal, meestal gemaakt van kunststof, staal of hout, die wordt gebruikt om vloeibaar beton in de gewenste vorm te gieten. Zodra het beton is uitgehard en sterk genoeg is om zichzelf te dragen, wordt de bekisting verwijderd.
De bekisting blijft dus zo lang om het beton zitten als nodig is voor voldoende uitharding. Lees verder om te ontdekken hoe je bepaalt wanneer je mag ontkisten.

wanneer mag je beton ontkisten

Wanneer mag je meestal van de constructeur beton ontkisten?

Wanneer je beton mag ontkisten staat dus meestal op de tekening aangegeven. Voor de beoordeling van de ruwheid van beton houd je meestal de NEN-EN13670 aan, dit is een speciale gieterijtechniek. Volgens deze methode zal dit bij niet-dragende bekisting minimaal 3.5 N/ mm2 moeten bedragen. De minimumeis bij dragende bekisting is 14N/mm2.

Wat is de droogtijd van beton?

De droogtijd van beton is ongeveer 28 dagen. Deze tijd hangt af van de betonsamenstelling en de verhardingstemperatuur. Na één dag is beton al aanzienlijk sterker geworden, meestal tot 10-15% van de uiteindelijke sterkte.

Na 16 tot 24 uur kun je er meestal al op lopen, maar het beton heeft dan nog niet zijn volledige sterkte bereikt. Hoe dikker de betonvloer, hoe langer de droogtijd. Houd dus rekening met een droogtijd van ongeveer een maand in je planning. Gebruik de NEN-EN 13670 om een richtlijn te bepalen. Voor het meten van de sterkte zijn andere methoden beschikbaar.

droogtijd beton ontkisting

Hoe bepaal je de sterkte van het beton?

Voor het bepalen van de sterkte kun je drie methoden gebruiken:

  • NEN 5970: De methode van gewogen rijpheid
  • NEN 5989: De verhardingsproef met temperatuurregeling
  • NEN 5988: Verhardingsproef volgens deze methode.

De methode van gewogen rijpheid

Om de sterkteontwikkeling te volgen, is de methode van gewogen rijpheid zeer effectief en betrouwbaar. Deze methode houdt rekening met tijd, temperatuur en de invloed van het cementtype (C-waarde). De C-waarde, of rijpheid, geeft de ontwikkelde sterkte weer.
Met behulp van een ijkgrafiek kun je aflezen hoe sterk het beton bij een bepaalde rijpheid is.

Hoe bereken je de druksterkte met de methode van gewogen rijpheid?

Met de juiste apparatuur kun je het temperatuurverloop meten in het verharde beton en dit omrekenen naar gewogen rijpheid. In een ijkgrafiek kun je de druksterkte bepalen aan de hand van de rijpheid. Voor elke betonsamenstelling moet een aparte ijkgrafiek worden opgesteld.

Verhardingsproef 5988

Tijdens het uitvoeren van de verhardingsproef worden er zogeheten proefkubussen gemaakt, deze worden hetzelfde verhard als de betreffende betonconstructie. Op het moment dat er beslist moet worden het beton hard genoeg is, zal de druksterkte van de kubussen worden bepaald.

De kubussen en de sterkteontwikkeling van de betonconstructie moeten zoveel mogelijk gelijk zijn bij het bepalen of het beton hard genoeg is. Het lastige van deze methode is dat de verhardingscondities vaak verschillend zijn. Zo kun je niet goed bepalen of het beton ontkist kan worden. Door de methode verhardingsproef met temperatuurregeling te gebruiken kan de gewogen rijpheid beter worden berekend.

Wat als er geen sterkte is aangegeven?

Als er geen sterkte is aangegeven, is de sterkte van ontkisting gekoppeld aan de sterkteklasse.

Kijk in dit geval naar het volgende:

  • C20/25: Minimale ontkistingssterkte 25 N/mm
  • C28/35: Minimale ontkistingssterkte 33 N/mm
  • C53/65: Minimale ontkistingssterkte 54N/mm2

Regent het tijdens het drogen van beton?

Regen tijdens het drogen van beton kan zeker invloed hebben op de droogtijd. Een beetje regen is goed voor het beton, want door het vocht van de regen wordt het cement cementsteen en droogt het beton sneller. Te veel regen is dan weer niet goed, want het beton kan door te veel regen uitgewassen raken waardoor het beton niet kan binden. Gaat het dus heel zwaar regenen, dan is het verstandig om een bouwzeil over de bekisting te plaatsen.

regen bij beton ontkisten

Beton laten storten?

Wil jij graag beton laten storten op locatie? Betoncentraal is jouw ideale partner voor alles op het gebied van beton. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@betoncentraal.nl of 0299 – 820 990. Heb je vragen over het ontkisten van beton?  Dan kun je uiteraard ook contact opnemen. Wij geven je graag meer informatie!